Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı başta TALASEMİ olmak üzere tüm kalıtsal kan hastalıkları ve edinsel kan hastalıkları konularında dünya standartları düzeyinde uygulama, eğitim ve bilimsel araştırmalar yapmak amacı 05.07.1996 tarihinde kurulmuştur. Kurulduğu günden bugüne kadar yaptığı hizmetler:
A. Hastane Kurma Çalışmaları
B. Araştırma Merkezi Çalışmaları (AKHAV-TAG)
C. Adem Tolunay Talasemi ve Kan Merkezi
D. Bilimsel çalışmalar
E. Eğitsel çalışmalar
F. Sosyal çalışmalar
Vakıf amacına uygun olarak, Türkiye'de ilk örnek olacak KAN HASTALIKLARI HASTANESİ’ni Antalya’da yapmayı planlamıştı. KAN HASTALIKLARI HASTANESİ’ni için EHA tatil köyünde dev organizasyon düzenledi. Hastane için, Çalkaya’da arsa tahsisi yapıldı.Hastane, yalnız ülkemize değil Avrupa Ülkelerinden gelecek hastalara da hizmet verecek şekilde planlandı. Alman Stefan Morsch Vakfı ile işbirliği yapıldı. Bu amaçla 24.06.1997 ve 26 .06. 1999 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel iki defa ziyaret edilerek, Talasemi sorunları ve Kan Hastanesi konusunda brifing verildi ve destek sözü alındı. 16.07. 1999 tarihinde Antalya- Çalkaya da 37.5 dönüm arsa Orman Bakanlığından Sağlık Bakanlığına devredildi. Sağlık Müdürlüğü de arsayı da 49 yıllığına vakfımıza teslim etti. Deprem krizi nedeni ile yapılan bağışlar gerçekleşmeyince, 20.10.2000 tarihinde Antalya valiliği ile yeniden protokol imzalanarak yap-işlet devret modeli Sağlık Bakanlığı’na gönderildi. Hazineden teşvik belgesi alındı. 17.02.2003 tarihinde Sağlık Bakanımız Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ’a bakanlıkta brifing verildi. Antalya’da böyle bir hastanenin mutlaka yapılması ve kamu hizmeti vermesi gerektiği belirtildi. Bu konuda detaylı bir dosya bakanlığa sunuldu.
22 Ocak 2004 tarihinde Orman ve Çevre Bakanımız Osman Pepe ile görüşüldü, detaylı bir dosya sunuldu . Arsanın tekrar vakfa verilmesi konusunda söz alındı ancak şu ana kadar herhangi bir işlem gerçekleşmedi.Orman Bakanlığı arsa ile ilgili 2-B yasa düzenlemesi ile olayın çözüleceğini bildirdi. Yasanın düzenlenmesi beklenmektedir. Vakfımız kamu hizmeti yapması ve kurulacak hastanenin alt yapısını oluşturması amacı ile şehir merkezinde 08.01.2002 tarihinde “AKHAV-TAG (Tanı-Araştırma-Genetik) Laboratuarlar Grubu“nu kurmuştur. Sağlık Bakanlığı ,Talasemi Önleme yönetmeliğine göre, evlililik öncesi talasemi testi konusunda Antalya’da tek özel ruhsatlı merkez olarak hizmetlerini sürdürmektedir. Bu merkezden elde edilen gelirler, talasemili ve diğer kan hastalarının sosyal ve eğitim çalışmalarına harcanmaktadır Antalya Devlet Hastanesi bahçesine 08.05.2003 tarihinde Antalya ve tüm bölgeye hizmet edecek Talasemi ve Kan Merkezini kurmak için girişimde bulunduk. 22 Ekim 2006 tarihinde Hastane bahçesine kurulacak olan Talasemi merkezi için basında duyuru yapıldı. “Bir trilyon veriniz adınız yaşasın” 22 Ekim 2006 tarihinde Basında duyurduğumuz sese İşadamı Adem Tolunay kulak verdi. Hastaneye gelerek projeyi, yeri ve hastaları gördü. 11 Kasım 2006 da Projede kısmı değişiklikler yapıldı.12 Aralık 2006 tarihinde AKHAV, Adem Tolunay ve Sağlık Müdürlüğü arasında imzalanan protokol Antalya Valiliği tarafından onaylandı, 25.01.2007 Adem Tolunay Talasemi ve Kan Merkezi temeli atıldı. Proje orijinal halinden çıkarıldı. 30 Mart 2010 tarihinde merkez açılabildi, protokol da verilen vaatler yerine getirilmedi. Merkez şu anda %20 kapasite ile çalışmaktadır. AKHAV kurulduğu günden bu yana yaptığı eğitim çalışmaları ile Antalya ve çevresinde Talasemiyi tüm topluma tanıtmış ve hastalık korku olmaktan çıkmıştır. “Önce Talasemi sonra nikah” kampanyası ile, Antalya şehir merkezinde Talasemili hasta doğumu %90 azalmıştır. Bu kampanya tüm ülkeye yayılarak 33 ilde uygulanmaya başlanmıştır. “Talasemi Çiçekleri Solmasın” kampanyası ile, toplum bilinçlendirilerek her Talasemi hastasına sürekli kan bağışı kazandırmak için “Kan annesi ve Kan babası“ programı uygulanmaktadır. Şu anda bu kampanya Türk Kızılayı tarafından tüm ülkede uygulamaya konulmuştur. Yaptığımız bilimsel çalışmalar ulusal ve uluslararası düzeyde devam etmektedir. Vakfa yapılan bağışlar yanında vakfın Antalya şehir merkezinde kurmuş olduğu laboratuvardan (AKHAVTAG) elde edilen gelirler ile Talasemili hastalara eğitim ve sosyal konularda destek sağlanmaktadır.
Sonuç olarak;
Hedef olarak;
Vakfımız kurulduğundan beri tüm çalışmalarında basın ve medyanın desteğini almıştır. 15 yılllık basın ve medya arşivimizi yönetim kurulu olarak değerlendirdik, değerli basın ve medyamıza bu gece emeklerinden dolayı teşekkür etmek istiyoruz. Bugüne kadar 24 ulusal ve gazetede toplam 380 haberimiz yayınlanmıştır. Tüm gazetelere teşekkür ediyoruz. Bunlar içinde en çok haber yapan üç ulusal ve üç yerel gazeteye ayrıca teşekkür ediyoruz. Bugüne kadar değişik gazetelerde haberleri ile vakfımıza ve talasemiye destek veren 17 gazeteci içinden en çok haber yapan 10 gazeteciye teşekkür ediyoruz. Medya olarak iki yerel televizyonumuza teşekkür ediyoruz. Basında hizmetleri ile destekleri ile bizleri yalnız bırakmayan değerli Gazeteci Cemiyet Başkanlarına, Ajanslara, basın ve medya sahiplerine ve basın emekçilerine teşekkür ediyoruz. Bu geceye desteklerinden dolayı RİXOS oteller yönetim kurulu başkanı Sayın Fettah Tamince beye, RİXOS DOWNTOWN yönetimine ve organizasyonu sağlayan sayın Oya Demirel hanıma teşekkür ediyoruz. Birazdan izleyeceğiniz vakfımızın on beş yıllık geçmişini sizlere sunan Editor Ajansa ve sahibi Uğur Törer beye ayrıca teşekkür ediyoruz. On beş yıldan vakıf çalışmalarını hep birlikte yürüttüğümüz değerli yönetim kurulu üyelerimize ve mütevelli üyelerimize ayrıca şükranlarımı sunuyorum.
Prof. Dr. Duran Canatan
Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı