TÜRKİYE CUMHURİYETİMİZİN YÜZÜNCÜ YILINDA BAŞKANIN MESAJI
Türkiye Cumhuriyeti'mizin Yüzüncü Yılında, ülkemizde ve dünyada talasemi ve hemoglobinopatilerinyüz yıllık durumunu, hastalığın genetiğini, kliniğini, tanısını, tedavisini ve önleme programlarını ele almak amacıyla Türkiye'nin yanı sıra yirmi iki ülkeden yüz bilim insanı ile birlikte Talasemi ve hemoglobinopatiler üzerine bir kitap yazmak ve kitaba editörlük yapmak, meslek hayatımın zirvesinde büyük bir onur olmuştur.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1977 yılında stajyer öğrenci iken, meslek hayatımı talasemiye yönlendiren değerli hocam Prof. Dr. Ayten Arcasoy Hocamın gösterdiği yolda talasemi bilimcisi olarak 1980 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana bilim dalında yaptığımız talasemi ünitesi çalışmalarını, 1981 yılında kurucu olarak Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana bilim dalında talasemi ünitesi kurarak devam ettik.
1984-1986 yıllarında İzmir Foça’ da askerlik döneminde ve 1986-1990 yıllarında Kahramanmaraş -Elbistan Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniğinde bile talasemi ve hemoglobinopati üzerine çalışmalar yaptık.
1990 - 1994 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana bilim dalı Hematoloji Bilim dalında yan dal yan dal uzmanlığım yapar iken, hoca annem Prof. Dr. Ayten Arcasoy hastalığın genetiğini öğrenmek için İsviçre Basel Üniversitesi Moleküler Genetik ünitesinde altı ay süre Mualla Alkan hocamın yanında eğitim almamı sağladı, bir taraftan da tüm ülkeden gelen Talasemi hastalara hizmet eder iken, bir taraftan da kurmuş olduğu Ankara Talasemi Derneğinde sivil toplum çalışmaları yaptık.
1994 yan dal uzmanlığımı tamamlayıp doçentliğimi aldıktan sonra, hocam bu işin kaynağında, bu konuda en iyi hizmet yapmam ve sivil toplum çalışmalarımı devam ettirmem için, benim Sağlık Bakanlığı Antalya Devlet Hastanesinde Talasemi Merkezi kurmamı önerdi.
1994 yılında Antalya Devlet Hastanesi Talasemi Merkezinde çalışmalara başladığımda, hastane başhekimi rahmetli Op. Dr. Hasan Doyduk abi ile bir vakıf kurma fikrini paylaştım.
Akdeniz Kan Hastalıkları Vakıfını 1996 yılında kurmadan iki yıl alt yapısı üzerine değerli meslektaşlarım, iş adamları ve hasta yakınları ile çalışmalar yaparak vakfımızı kurduk.
Vakıfta hedefimiz talasemi ve hemoglobinopatiler konusunda dünya standartlarında hizmet vermek bunun için önce Antalya’da, sonra Akdeniz bölgesinde sonra Türkiye genelinde sonra da dünya genelinde çalışmalar yapmaktı. Bu konuda her alanda birçok projeler gerçekleştirdik.
Türkiye Cumhuriyeti'mizin Yüzüncü Yılında da, vakfımızın çalışmalarını ve bilimsel yönünü tüm dünyaya tanıtmak amacı ile talasemi ve hemoglobinopatiler konusunda hem Türkçe hem İngilizce bir ders kitabı yazmayı yönetim ile kararlaştırdık.
Bu kitabın talasemi ve hemoglobinopatiler alanında çalışan tüm bilim insanlarına, hekimlere ve öğrencilere yararlı olmasını diliyorum.
Yirmi yedi yılık yol arkadaşlarım vakıf yönetim kurulu üyelerine ve tüm mütevelli üyelerimize verdikleri destek ve güçten dolayı çok teşekkür ediyorum.
Sivil toplumda bir hizmetçi ve bilim yolunda bir öğrenci olarak, yeni hizmetler ve bilimsel projeler yapmak üzere yola devam …
Saygılarımla
31 Aralık 2023
Prof. Dr. Duran Canatan
Çocuk Kan ve Genetik Hastalıklar Uzmanı
Akdeniz Kan Hastalıkarı Vakfı Başkanı