Talasemilerin bir taraftan yaşam süreleri uzar iken diğer taraftan yaşamlarını temelini oluşturan kan temininde sorunlar yaşanmaktadır. Bu amaçla da gönüllü bağışcılar aranmaktadır. Gönüllü bağışcılar da iki kategoriye ayrılmaktadır, düzenli olanlar ve ara sıra bağış yapanlar. Başarılı kan merkezleri düzenli gönüllü kan bağışcılarını artırmak için çalışmaktadır. Bu amaçla bir çok yöntemler kullanılmaktadır.
Bizde Antalya 'da ki talasemili hastalarımıza düzenli gönüllü kan bağışı sağlamak için arayışlara girdik, insanlarımızın anne ve baba olma duygularını, yaşam boyu kan bekleyen talasemili çocuklar ile bir araya getirdiğimizde ortaya kan anne ve kan baba düşüncesi doğdu. Bu hastaların zaten bir çoğu kendileri ve aileleri tarafından düzenli kan bağışcıları bularak onları organize etmektedirler. Biz hastalar ve ailelerin yaptığı bu organizasyonları düzenli hale getirmek amacı ile bu kampanyaya başladık.
Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı, Antalya Devlet Hastanesi Talasemi Merkezinde izlenen hastalar için, 1 Aralık 1998 tarihinde Antalya Sağlık Müdürlüğü ve Basın- Medya kuruluşları desteği ile, "Kan Annesi ve Babası " kampanyası başlattık.
Bu kampanya çerçevesinde her bağışcı bir talasemili çocuğun kan annesi ve babası oluyor, ister ise hastayı görüyor, tanışıyor istemez ise hastayı görmeden kan bağışı yapıyor. Böylece her hasta için yaklaşık 7-8 kan bağışcısı organize edildi, bu bağışcılar düzenli olarak 3-4 ay ara ile kan verdiklerinde o hastanın kan bulma sorunu ortadan kalkmış oluyor.
Kan anne ve babaları için ayrı bir bağışcı karnesi düzenlendi, randevuları ve tüm bilgileri bu karneye işlendi. Kan anne ve babaları zaman zaman talasemi merkezini ziyaret ederek, çocuklara hem sosyal destek sağlıyor, hem de psikolojik destek veriyorlar.
Kan anne ve babaları, öncelikle talasemili çocuklara düzenli kan vermekten çok memnunlar, kanlarının nereye gittiğini biliyorlar, yaşam boyu kan ile yaşayan talasemik hastaların yaşamlarına katkıda bulunduklarından dolayı kendilerini çok mutlu ve ayrıcalıklı hissediyorlar.
Talasemili hastalar, kendilerine kan bağışlayan kan anne ve babalarına kendi anne ve babaları gibi davranıyor, yaşamda kendi anne ve babaları dışında onlara destek olan kan anne babaları olduğu için yaşama ve geleceğe daha umutlu bakıyorlar.
Bu proje 08 Mayıs 2006 tarihinden beri, "Talasemi Çiçekleri Solmasın" sloganı ile Talasemi Federasyonu ve Türk Kızılay Derneği işbirliği ile tüm Türkiye'de yürütülmektedir.